toaster.png

Har du styr på dine strømslugere?

Der er mange potentielle strømslugere i private hjem. Især i køkkenet. Her er køleskab, fryser, opvaskemaskine og komfur også et væld af strømslugende apparater. Få styr på dine strømslugere...

 

undefined  

Mikro-ovne til små portioner. Drop kogepladen og ovnen. Brug mikrobølgeovnen, når du skal tilberede små portioner mad. Du sparer både tid og penge. Særligt ovnen er en strømsluger. Og husk, at selv om mikrobølgeovnen nærmest er perfekt til hurtig optøning af madvarer, så er det mere smart at tø madvarer op i køleskabet.

     
undefined  

Skru ned for emhætten. En emhætte bruger ca. 1½ gang mere energi på højeste trin end på laveste trin. Afsæt lidt opmærksomhed til at indstille emhætten til det laveste trin, der kan kontrollere madosen. Og husk at emhætten fungerer mere effektivt, hvis den kan trække frisk luft fra det andet rum ud i køkkenet. Emhætter virker ved at skabe undertryk i rummet. Derfor bør alle vinduer og eventuelle yderdøre i køkkenet lukkes - ellers kan der ikke dannes undertryk.

     
undefined   Rengør emhætten. Rens fedtfiltret en gang om måneden. Er filtret stoppet, skal emhætten køre på et højere trin for at få samme virkning, og det giver et højere el-forbrug.
     
undefined   Sluk lyset i emhætten, når maden er færdig. Husk at slukke lyset i emhætten, når du ikke bruger den. I flere modeller kan du udskifte den almindelige pære med en A-pære. Nye emhætter fås med A-pære. A-pærer bruger langt mindre el og holder mellem 5-15 gange længere.
     
undefined  

Kaffemaskine og el-kedel er effektive. Drop kasserollen eller kedlen. Bryg din kaffe på kaffemaskinen eller varm vandet på en el-kedel. Du sparer cirka 50 procent på dit strømforbrug til kaffe.

     
undefined   Brug en termokande. Husk at hælde kaffen på en termokande, når den er færdigbrygget. Lader du kaffen stå på varmepladen i bare en time, så bruger du lige så meget strøm, som det kostede at brygge kaffen.
     
undefined   Afkalk kaffemaskine og el-kedel. Spar tid, spar strøm. Er dine apparater kalket til, bruger de langt mere el, og det tager længere tid at brygge kaffe og koge vand. Kalkindholdet i det bornholmske vand er langt mindre end i resten af landet, så vi skal ikke afkalke lige så ofte som andre steder i landet.
     
undefined   Brug brødrister i stedet for ovn. Brug brødristeren i stedet for ovnen. Du sparer op til 90 procent på el-forbruget ved at riste brød på brødristeren i stedet for i ovnen.
     
undefined   Sådan koger du æg. Når man koger et æg i en æggekoger, bruger man meget lidt vand og får derfor et lavt el-forbrug. Men du sagtens bruge en kasserolle. Med et tætsluttende låg kan du nøjes med f.eks. 1 dl vand i kasserollen. Det er nemt, og du sparer både el og vand.